Blått, rött, orange, grönt eller gult?

Låt mig backa bandet till typ 1980 när jag gick i gymnasiet. Det blev dags för mig att praktisera. Där, ute, i det riktiga livet. Jag skulle få spela rollen av att vara vuxen varannan vecka. Fantastiskt. Jag menar, vuxen hade man ju varit länge ;-D men nu skulle jag få testa rubbet. Dock utan egen villa, Volvo o vovve.

I mitt fall visste jag vad jag ville göra. Och magistern fixade biffen. Mina första stapplande steg i reseindustrin tog sitt avstamp hos researrangören Speis. Mitt på chartergatan Sveavägen I Kungliga huvudstaden.

Med spänd förväntan och viss nervositet klev jag in på kontoret första dagen och vad händer? Blev mätt från topp till tå. Även den för tiden betydligt mer välkomponerade bringan.

Skräddarsydd uniform. Jojo, det går bra nu. Grädden på moset var västen och den för sjuttiotalet mycket trafitionella överrocken. Alltsammans i lila nyanser. Och med den gula Spiesloggan förstås.

Givetvis var allas våra uniformer viktiga där ute i världen. de grälla färgerna hjälpte atta gäster att hitta rätt i allt myller på flygplatserna. Ta Vings orange färg som skulle erinra om den härliga solnedgången vi alla vill uppleva. Ganska snygga i mitt tycke. Atlasuniformen var klarröd men elegant neutral på nått vis. Eller Tjäreborgs gröna som kanske skulle förmedla att gräset alltid är grönare på andra sidan.

Själv tycker jag att Fritidsresors “Blåskjorta” var snyggast. Men jag kanske är färgad då det var just den skjortan jag själv bar. En uniform som speglade det salta, väderbitna och längtan efter att tillbringa livet vid sidan av eller på havet. Och som vid horisonten går över i den minst lika blå himlen.

Och vi ser det än idag. Alla önskar vi blicka ut över vatten eller något av alla hav på semestern. Skulle det sen infinna sig en alldeles underbar orange solupp- eller nedgång så vore allt fullkomligt. Eller hur?

Där stod vi alla på flygplatserna i färgglada uniformer.  Var och en av oss med en A4 mapp, även den i företagets kulör samt logga, redo att ta emot gästerna för kommande vecka(or).

Men vilka hade gula uniformer?

Nu vet jag. Det var ialla fall SunTrip. Du vet researrangören som Stig-Helmer reste med i den första av alla Sällskapsresor. Med “Olyckan” som platschef, myntades uttrycket “Häppåre” till en av gästen när han inte ville hämta rökat på gästens hotelrum.

Kort sagt, vi var med Blått, rött, orange, grönt och lite gult riktiga Rainbow Worriors som gjorde allt för att våra gäster skulle få uppleva Sol och bar blå himmel utan regntunga moln.

Nog för att vi gjorde mycket – Men hämta cigg det gjorde jag bara till mig själv.

Vi hörs och syns

Stefan Sladden Eng

#spies #atlas #fritidsresor #tjaereborg #spaintours #royaltours